Vilken värld lever Donald Trump i

01.04.2025

Vilken värld lever Donald Trump i

Vilken värld lever Donald Trump i? Ja, det kan man undra efter det senaste uttalandet från Trump angående Putin.

President Donald Trump sa att han var "mycket arg" och "förbannad" när Rysslands president Vladimir Putin kritiserade trovärdigheten hos Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs ledarskap och tillade att kommentarerna "inte gick på rätt plats".

Agence France-Presse rapporterade att Putin på fredagen krävde att en övergångsregering skulle inrättas i Ukraina, som effektivt skulle kunna driva ut Zelenskyj.

– Om Ryssland och jag inte kan komma överens om att stoppa blodsutgjutelsen i Ukraina, och om jag tror att det var Rysslands fel – vilket det kanske inte är – men om jag tror att det var Rysslands fel, så kommer jag att införa sekundära tullar på olja, på all olja som kommer ut ur Ryssland, sa Trump i ett telefonsamtal med NBC News tidigt på söndagsmorgonen.

"Det skulle innebära att om du köper olja från Ryssland kan du inte göra affärer i USA", sa Trump. "Det kommer att bli en 25-procentig tull på all olja, en tull på 25 till 50 punkter på all olja."

Det var ord och inga visor. För att förstå det globala beroendet av rysk energi är det viktigt att undersöka vilka länder som köper stora mängder gas och olja från Ryssland. Här är en översikt:

Trots den politiska spänningen med Ryssland fortsätter flera EU-länder att importera stora mängder rysk energi. Tyskland importerar fortfarande. Italien är en av de största importörerna av rysk gas i Sydeuropa och har många långsiktiga kontrakt med ryska energibolag. Polen köper stora mängder.

I Asien är några av de största importörerna av rysk energi:

  • Kina: Kina har ökat sin import av rysk olja och gas under de senaste åren som en del av sitt strategiska partnerskap med Ryssland. Power of Siberia-gasledningen är en viktig komponent i detta samarbete.
  • Indien: Indien har också ökat sin import av rysk olja och gas, särskilt efter att ha fått förmånliga villkor från ryska leverantörer.
  • Japan: Japan importerar en betydande mängd rysk LNG (flytande naturgas) och har investerat i flera ryska energiprojekt.
  • Turkiet: Turkiet är en stor konsument av rysk gas och är ett viktigt transitland för rysk energi till Europa.
  • Belarus: Belarus är starkt beroende av rysk energi och har nära ekonomiska band med Ryssland.
  • Kazakstan: Även om Kazakstan själv är en energiproducent, importerar landet också rysk energi för att möta sina behov.

Dessa länder utgör bara en del av den globala marknaden för rysk energi, men de illustrerar hur utbrett beroendet av rysk olja och gas är. Trots internationella ansträngningar att minska detta beroende, fortsätter Ryssland att spela en central roll i världens energiförsörjning.

Låt oss då gå tillbaka till Trump. Samtliga länder som nämns här ovan hotas med 25 procentiga tullar samt att dessa länder inte får göra affärer med USA.

Herregud Trump måste ha hål i huvudet.