Centerpartiet drömmer om ett elkraftsystem som inte fungerar

01.04.2025


Nu vill Centerpartiet snabbt bygga ut den svenska elkraftproduktionen. Och billigt ska det bli, betydligt billigare och säkrare än regeringens satsning på fyra nya kärnkraftverk.

Men kommer Centerpartiets förslag att fungera. Som tur är kommer detta marginaliserande parti aldrig få igenom sin politik. Men jag väljer ändå att kommentera ett sådant ovanligt dumt förslag och hur man resonerar.

Förslagen är följande.

  • Modernisering av vattenkraft.
  • Ökad el från kraftvärmeverk.
  • Effektivisering av befintlig kärnkraft.

Dessa åtgärder skulle ge ökad el motsvarande fyra stora kärnkraftverk. Ett stort kärnkraftverk producerar ungefär 1400 MW.

Det är patetiskt att komma med sådana åtgärder som är dömda att misslyckas, alt för att slippa vara med om att bygga ny kärnkraft. Man gör så mycket man bara kan för att behålla sin orimliga ståndpunkt att det aldrig mer ska byggas ny kärnkraft i detta land.

Vi ska komma ihåg att det är Centerpartiet som har försatt oss i den situation vi nu befinner oss, i att landet inte får den elförsörjning under årets alla timmar då det verkligen behövs.

Man har direkt eller indirekt varit med om att lägga ner 6 fungerande kärnkraftverk i Sverige och i ett område där det verkligen behövs el under alla dygnets timmar året om, nämligen södra Sverige. Man kan tycka och tro vad som helst, men när verkligheten knackar på dörren så kan man inte bortse från fakta. Den energipolitik som centern och för övrigt S, V och MP länge har förespråkat för fungerar helt enkelt. Sverige är heller inte ensam. Den tyska energipolitiken är ett stort misslyckande och faktum är att Tyskland börjar förlora sin roll som industriell stormakt. Centerpartiet har ett trovärdighetsproblem med tanke på dess historia inom energipolitik, i synnerhet elkraftpolitik.

Låt oss nu granska Centerpartiets förslag.

Kraftvärmeverk

Kraftvärme eldar sopor och biobränsle och på toppen får kraftverken el. Centern har medverkat till att det har blivit svårare från miljösynpunkt att driva dessa verk. Miljölagstiftningen för utsläpp nära tätorter har fått kraftverken svåra utmaningar och kraven för vilka bränslen man ska få använda har skärpts högst betydligt. Det har Centerpartiet varit med om att få igenom. Faktum är att tuffare miljökrav kommer att leda till mindre produktion. Kraftvärmeverk i Sverige står för cirka 10–12% av landets totala elproduktion. Möjligheten att öka mängden el från dessa verk är inte lysande, minst sagt. Än mindre att fylla det gap som ett en utebliven kärnkraftsatsning kommer att ge.

Vattenkraft

Vad gäller vattenkraften är det så att den totala produktionen man får ut av vattenkraften beror på hur mycket vatten det finns i dammarna. Visst du kan genom tekniska förändringar se till att det strömmar ut mer vatten så att effekten per sekund ökar, till exempel för att möte en stor efterfrågan under delar av året. Det betyder ju i sin tur att man tömmer mer av kraftverkets damm. Mängden energi är den samma det vill säga hur mycket t vatten det fanns i dammen. Enda sättet att öka energinivån är följaktligen att bygga ut vattenkraften och det har vi i Sverige för länge sedan sagt att vi inte ska göra.

Det andra problemet är att miljölagstiftningen, med rätta, är tuff och bolagen kan inte eller får inte reglera vattennivåerna hur de vill.

Kärnkraften

Det tredje förlaget är att effektivisera kärnkraften. Detta förslag är ju märkligt då partiet alltid varit emot kärnkraft. Partiet har sedan 1970 talets början gjort allt för att lägga ner svensk kärnkraft. Nu vill man plötsligt effektivisera kärnkraften.

Jag har själv arbetat med effekthöjande investeringar i Forsmark och Oskarshamn. I Oskarshamn gällde det O2 och projektet hette Plex. Vi gjorde ett bra jobb och ägarna investerade 9 miljarder kronor. När allt var gjort så köptes kärnbränsle in för 1,5 miljarder kronor. När anläggningen skulle laddas med kärnbränsle så fick vi besked från ägarna. Vi lägger ner. Politiken gick inte ägarnas väg så att säga och då såg man en nedläggning vara den bästa och lösningen.

Hur var det då i Forsmark där jag jobbade med effekthöjande åtgärder. Forsmark 2 höjde effekten med 100 MW år 2013. Och Forsmark 1 kunde få ut cirka 50 MW mer och kanske kan det finnas ett utrymme med 50 MW kvar. Forsmark 3 har ökat sin effekt med 120 MW. Oskarshamn 3, som är ett systerverk med F3, ökade med 250 MW. Ringhals 3 har ökat med 31 MW och Ringhals 4 med 43 MW.

Det innebär att de totala effekthöjningarna som redan gjorts ligger på 594 MW och man kanske kan få ut 50 MW till. Det är alltså åtgärder som redan har gjorts och när dessa beslut togs var ju Centerpartiet mot dessa. Nu tror Centerpartiet att man kan göra nya åtgärder som skulle leda till att den samlade kärnkraftflottan skulle kunna genomföra effekthöjningar motsvarande ett stort kärnkraftverk alltså 1400 MW. Det är helt omöjligt.

Det andra är att vi på KSU, Kärnkraftsäkerhet och utbildning, gjorde simuleringar och mycket annat för varje anläggningsändring. Vad vi såg var att när effekthöjningarna genomfördes så bidrog det till icke önskade effekter. Antagligen är effekthöjningarna en orsak till att just F3 och O3 får fler bränsleskador. Vi som jobbade på golvet sa att effekthöjande åtgärder inte är bra för anläggningen. Bygg nytt i stället.